Palmzondag – 13 april

Palmzondag – De Viering van de Intocht van Jezus in Jeruzalem

Palmzondag is een christelijke feestdag die de intocht van Jezus in Jeruzalem herdenkt. Volgens de Bijbel kwam Jezus op een ezel de stad binnen, terwijl een juichende menigte Hem verwelkomde door palmtakken op de grond te leggen en “Hosanna” te roepen. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van de lijdensweek (de laatste week voor Pasen) en valt altijd op de zondag voor Pasen.

Oorsprong en betekenis

Palmzondag vindt zijn oorsprong in de evangeliën van het Nieuwe Testament, waarin wordt beschreven hoe Jezus door de inwoners van Jeruzalem werd onthaald als de Messias. De ezel waarop Hij reed symboliseert bescheidenheid en vrede, in tegenstelling tot een strijdros dat een militaire leider zou gebruiken. De palmtakken waren een teken van eer en overwinning.

Geschiedenis van de viering

De eerste vermeldingen van de viering van Palmzondag dateren uit de vierde eeuw, toen christenen in Jeruzalem processies hielden om de intocht van Jezus na te bootsen. In de middeleeuwen werden palmprocessies steeds populairder in Europa. Omdat palmbomen niet overal groeiden, werden in sommige landen andere takken gebruikt, zoals wilgentakken of buxus.

Hoe en waar wordt Palmzondag gevierd?

Palmzondag wordt wereldwijd gevierd door christenen van verschillende denominaties, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk, de Orthodoxe Kerk en protestantse kerken. In katholieke en orthodoxe kerken begint de viering vaak met een processie waarin palmtakken of andere takken worden gezegend en uitgedeeld. In sommige landen worden de takken bewaard en later verbrand, waarbij de as wordt gebruikt voor Aswoensdag in het volgende jaar.

In Nederland en België is er de traditie van de Palmpasenstok, een versierde stok met een broodhaantje en slingers, die vooral door kinderen wordt gedragen in optochten.

Palmzondag is daarmee niet alleen een herinnering aan een Bijbelse gebeurtenis, maar ook een feestdag met diepgaande spirituele betekenis en rijke tradities in verschillende delen van de wereld.