Dag ter Herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing – 23 augustus

Op 23 augustus herdenken we de Internationale Dag ter Herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing, een dag die gewijd is aan het erkennen van de pijnlijke geschiedenis van de transatlantische slavenhandel en het vieren van de afschaffing van deze gruwelijke praktijk.

De transatlantische slavenhandel was een donkere periode in de menselijke geschiedenis, waarin miljoenen mensen van Afrikaanse afkomst werden ontvoerd, verkocht en onder dwang naar andere continenten werden vervoerd om als slaven te werken op plantages, in mijnen en in andere arbeidsomgevingen. Deze verschrikkelijke handel had verwoestende gevolgen voor talloze individuen, families en hele gemeenschappen.

De Internationale Dag ter Herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing is een gelegenheid om stil te staan bij de gruwelen van het slavernijverleden en om solidariteit te tonen met de nazaten van degenen die hebben geleden onder deze onmenselijke praktijk. Het is ook een moment om de heldhaftige strijd van degenen die hebben gestreden voor de afschaffing van de slavernij te eren, en om het belang van het blijven herinneren en leren van deze geschiedenis te benadrukken.

Op deze dag worden vaak herdenkingsceremonies, educatieve evenementen, culturele programma’s en discussiepanels georganiseerd om bewustwording te vergroten en om een dialoog te stimuleren over racisme, discriminatie en sociale rechtvaardigheid. Het is een kans om te streven naar een wereld waarin alle mensen gelijkwaardig worden behandeld en waarin de erfenis van slavernij wordt erkend en bestreden.

Door de Internationale Dag ter Herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing te herdenken, kunnen we ons inzetten voor een toekomst waarin vrijheid, gelijkheid en menselijke waardigheid voor iedereen gelden.