18 Juli – Nelson Mandela-dag

Op 18 juli vieren we Nelson Mandela-dag, een dag ter ere van de verjaardag van Nelson Mandela, een iconische leider en voorvechter van gerechtigheid, vrede en verzoening. Deze dag herdenkt niet alleen zijn buitengewone leven en nalatenschap, maar roept ook op tot actie om zijn visie op een rechtvaardige en inclusieve samenleving voort te zetten.

Nelson Mandela-dag herinnert ons eraan dat we allemaal een rol te spelen hebben in het bevorderen van vrede, verzoening en gelijkheid, net zoals Mandela dat deed tijdens zijn leven. Het moedigt aan tot het tonen van mededogen, het aanpakken van onrechtvaardigheid en het bijdragen aan positieve verandering in onze gemeenschappen en wereldwijd.

Op deze dag worden mensen aangemoedigd om vrijwilligerswerk te doen, goede daden te verrichten en bij te dragen aan het algemeen welzijn, in lijn met de waarden en principes die Nelson Mandela belichaamde. Het is een gelegenheid om te reflecteren op zijn erfenis en ons te inspireren om zijn visie van een betere wereld voort te zetten.

13 Juli – Internationale Puzzeldag

Op 13 juli vieren we Internationale Puzzeldag, een dag gewijd aan het plezier en de uitdagingen van puzzels en het bevorderen van de voordelen van puzzelen voor de geestelijke gezondheid en cognitieve ontwikkeling.

Deze dag herinnert ons eraan dat puzzelen niet alleen een leuke hobby is, maar ook een geweldige manier om onze hersenen te trainen, ons geheugen te verbeteren, ons probleemoplossend vermogen te vergroten en stress te verminderen. Het is een activiteit die mensen van alle leeftijden samenbrengt en hen helpt om te ontspannen en te genieten van het moment.

Op Internationale Puzzeldag kunnen we deelnemen aan puzzelactiviteiten, zoals het oplossen van kruiswoordraadsels, sudoku’s, legpuzzels of andere uitdagende puzzelvormen. Het is ook een gelegenheid om puzzelwedstrijden, evenementen en workshops bij te wonen, of om samen met vrienden en familie te puzzelen en herinneringen te creëren.

11 Juli – Wereldbevolkingsdag

Op 11 juli vieren we Wereldbevolkingsdag, een dag die is ingesteld door het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) om het bewustzijn te vergroten over kwesties met betrekking tot de wereldbevolking, zoals demografische trends, gezinsplanning, seksuele gezondheid en reproductieve rechten.

Deze dag herinnert ons eraan dat de wereldbevolking voortdurend evolueert en dat het belangrijk is om de uitdagingen en kansen die dit met zich meebrengt te begrijpen en aan te pakken. Het moedigt aan tot actie om ervoor te zorgen dat alle individuen toegang hebben tot seksuele voorlichting, gezinsplanning, gezondheidszorg en andere essentiële diensten die nodig zijn om hun reproductieve rechten te vervullen.

2 Juli – Dag van de Vlag (Caraïben)


Op 2 juli wordt op Curaçao de herdenking van de eerste bijeenkomst van de Eilandsraad in 1951 gevierd, bekend als “Dia di Bandera” (“Dag van de Vlag”) sinds 1984. De dag begint met officiële plechtigheden op het Brionplein in Otrobanda en in Parke Himno i Bandera in Barber, westelijk Curaçao. Overal op het eiland wordt de Curaçaose vlag gehesen ter ere van deze dag, en de lokale televisiezenders besteden uitgebreid aandacht aan de viering met speciale programma’s. In Willemstad zijn er diverse activiteiten gepland om de Dag van de Vlag te markeren. Dit evenement, met zijn historische betekenis en culturele uitdrukking, verenigt de gemeenschap van Curaçao in een viering van nationale trots en identiteit. Het symboliseert de onafhankelijkheid en de rijke geschiedenis van het eiland, en biedt gelegenheid voor reflectie en viering van de culturele diversiteit en erfenis van Curaçao.

1 Juli – Nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij

Op 1 juli herdenken we de Nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, een dag van reflectie en herdenking van de afschaffing van de slavernij in voormalige Nederlandse koloniën, zoals Suriname en de Nederlandse Antillen, op 1 juli 1863.

Deze dag herinnert ons eraan dat de afschaffing van de slavernij een belangrijke mijlpaal is in de strijd voor vrijheid, gelijkheid en menselijke waardigheid. Het is een gelegenheid om eer te betonen aan de miljoenen mensen die hebben geleden onder het systeem van slavernij en om de erfenis van dit duistere verleden te erkennen.

Op de Nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij kunnen we samen komen om de slachtoffers te herdenken, hun verhalen te delen en te leren van het verleden. Het is ook een moment om na te denken over de blijvende impact van slavernij op de samenleving en om ons in te zetten voor het bestrijden van racisme, discriminatie en ongelijkheid.